Polska to kraj, w którym zbieranie grzybów cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwo dostępne dla wszystkich. W przeciwieństwie do wielu krajów europejskich, w Polsce nie obowiązują limity dotyczące ilości zbieranych grzybów. Nie ma też restrykcji co do wielkości kapeluszy czy ograniczeń czasowych.
Ogólnodostępne lasy państwowe to raj dla grzybiarzy. Każdy zbiera ile potrzebuje - piszą na Facebooku Lasy Państwowe.
Lasy Państwowe zachęcają również użytkowników do dzielenia się swoimi sukcesami z grzybobrania, pytając: "Pochwalcie się, ile koszy udało Wam się zebrać w tym roku?".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poprawnie suszyć grzyby? Ekspert zabrał głos
Na szczególną uwagę zasługuje nagranie, które udostępniły we wpisie Lasy Państwowe. Zawarte są w nim bowiem praktyczne wskazówki odnośnie suszenia grzybów.
Dobre rady suszenia grzybów, posłuchajcie naszego Pawła - czytamy w opisie.
Co takiego zatem radzi w tym temacie specjalista i jak sam to robi?
Ja akurat suszę za pomocą piekarnika z termoobiegiem. Tylko bardzo ważna jest właśnie rzecz, żeby nie piekarnik na dwieście, bo mamy takie możliwości, tylko te 60-70 i uchylić troszeczkę drzwiczki. Zwykle to wychodzi tak no 2-3 godziny, natomiast jeżeli jest ładna pogoda i my te grzyby podsuszymy w piekarniku, to później je po prostu na słońce, one pięknie nam za 2 dni dojdą - radzi pan Paweł.
Ekspert zdradził, że "tak robi od zawsze i grzyby są aromatyczne". Zaznacza jednak przy tym, że jeśli suszyć, to dojrzałe owocniki. Nasuwa się zatem pytanie, jak je rozpoznać?
Dojrzały owocnik ma albo żółty albo wręcz zielony hymenofor (gąbkę), a młode owocniki mają tutaj jaśniutki - zdradza specjalista.
Czytaj więcej: Mówił, że jedzie na grzyby. Zamiast do lasu trafił na komisariat.
Co daje suszenie grzybów?
Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod ich konserwacji, pozwalająca na długotrwałe przechowywanie bez utraty smaku, aromatu i wartości odżywczych. Suszenie sprawia, że grzyby tracą wilgoć, co zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii, jednocześnie zachowując ich właściwości.