Nie potrzebujesz suszarki. Oto prosty patent na suszenie grzybów
Suszenie grzybów jest znakomitym sposobem na to, by przechowywać je przez długi czas. Dzięki temu procesowi możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok! Nie masz w domu suszarki, a chciałbyś ususzyć grzyby? Skorzystaj z patentu sprawdzonego przez nasze babcie!
Właściwie ususzone grzyby można przechowywać nawet przez 2-3 lata. Oczywiście należy je trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach - w chłodnym i ciemnym miejscu. Zabezpieczenie przed wilgocią i szkodnikami jest w tej sytuacji niezwykle ważne.
Nie brakuje osób, które suszą grzyby przy użyciu suszarki. Nie jest to jednak jedyny sposób na suszenie grzybów.
Równie popularną alternatywą jest suszenie w piekarniku, jednak ten sposób jest czasochłonny i kosztowny - proces trwa około 8 godzin i zużywa dużo energii. Warto więc sięgnąć po tradycyjne metody, stosowane od lat przez nasze babcie - zauważa "Fakt".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Suszenie grzybów. Babciny patent zawsze się sprawdzi
Tabloid podkreśla, że jednym z najprostszych sposobów na suszenie grzybów bez suszarki jest wykorzystanie nitki. Ta metoda nie wymaga zbyt wielkiego zaangażowania. Należy jedynie nawlec kawałki grzybów na nitkę, by się nie stykały, a następnie rozwiesić je nad kaloryferem.
Inną opcją jest suszenie grzybów bezpośrednio na kaloryferze. W tym celu warto użyć papieru do pieczenia, który należy nakłuć w kilku miejscach, aby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza. Grzyby można rozłożyć na całej powierzchni papieru lub nawlec na patyki do szaszłyków - instruuje "Fakt".
Suszenie grzybów przy kaloryferze powinno odbywać się w temperaturze do 50 st. C. Jeżeli będzie cieplej, wówczas grzyby mogą utracić swoje walory smakowe.