Właściwie ususzone grzyby można przechowywać nawet przez 2-3 lata. Oczywiście należy je trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach - w chłodnym i ciemnym miejscu. Zabezpieczenie przed wilgocią i szkodnikami jest w tej sytuacji niezwykle ważne.
Nie brakuje osób, które suszą grzyby przy użyciu suszarki. Nie jest to jednak jedyny sposób na suszenie grzybów.
Równie popularną alternatywą jest suszenie w piekarniku, jednak ten sposób jest czasochłonny i kosztowny - proces trwa około 8 godzin i zużywa dużo energii. Warto więc sięgnąć po tradycyjne metody, stosowane od lat przez nasze babcie - zauważa "Fakt".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Suszenie grzybów. Babciny patent zawsze się sprawdzi
Tabloid podkreśla, że jednym z najprostszych sposobów na suszenie grzybów bez suszarki jest wykorzystanie nitki. Ta metoda nie wymaga zbyt wielkiego zaangażowania. Należy jedynie nawlec kawałki grzybów na nitkę, by się nie stykały, a następnie rozwiesić je nad kaloryferem.
Inną opcją jest suszenie grzybów bezpośrednio na kaloryferze. W tym celu warto użyć papieru do pieczenia, który należy nakłuć w kilku miejscach, aby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza. Grzyby można rozłożyć na całej powierzchni papieru lub nawlec na patyki do szaszłyków - instruuje "Fakt".
Suszenie grzybów przy kaloryferze powinno odbywać się w temperaturze do 50 st. C. Jeżeli będzie cieplej, wówczas grzyby mogą utracić swoje walory smakowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.