Jak informuje Polska Agencja Prasowa, ekstremalne zjawiska klimatyczne, takie jak susze, powodzie i burze, stanowią poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego w Ameryce Łacińskiej. Według raportu ONZ, opublikowanego w Santiago, Chile, te zjawiska mogą wkrótce zaostrzyć problem głodu w trzech czwartych krajów regionu.
Zmiany klimatyczne wpływają na co najmniej 20 krajów Ameryki Łacińskiej, zagrażając ich dotychczasowym osiągnięciom w redukcji głodu i niedożywienia. Raport pięciu agencji ONZ podkreśla, że skrajne zjawiska pogodowe zmniejszają produkcję rolną, zakłócają dostawy żywności oraz powodują wzrost cen.
Ameryka Łacińska i Karaiby są drugim po Azji regionem najbardziej narażonym na ekstremalne zjawiska pogodowe. Wspólny raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa (FIDA), Panamerykańskiej Organizacji Zdrowia (OPS), Światowego Programu Wyżywienia (WFP) i Funduszu Narodów Zjednoczonych ds. Dzieci (UNICEF) ostrzega przed dalszym pogarszaniem się sytuacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wzrost niedożywienia
Raport "Panorama regionalna bezpieczeństwa w zakresie wyżywienia w 2024 roku" wskazuje, że w krajach dotkniętych zmianami klimatycznymi niedożywienie wzrosło o 1,5 punktu procentowego w latach 2019-2024. W 2023 roku głód dotknął 41 milionów ludzi w regionie.
Pomimo trudności związanych z klimatem, postępy w rolnictwie przyczyniły się do zmniejszenia liczby osób głodujących o 2,9 miliona w porównaniu do 2022 roku i o 4,3 miliona w porównaniu do 2021 roku.
Jak od lat wskazują eksperci, rozwiązanie problemu głodu wymaga działań i mądrej polityki. Wśród podnoszonych postulatów jest wprowadzenie zrównoważonych systemów żywieniowych, ze względu na fakt, że rolnictwo i produkcja żywności są odpowiedzialne za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych. W walce z problemem może także pomóc powrót do terytorialnych systemów żywnościowych.