Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Globalna produkcja kakao zagrożona. Wskazano przyczynę

0

Zmiany klimatyczne stanowią poważne zagrożenie dla globalnej produkcji kakao, ale ręczne zapylanie może być jednym z rozwiązań – ostrzega "Communications Earth & Environment".

Globalna produkcja kakao zagrożona. Wskazano przyczynę
Zmiany klimatu zagrażają produkcji kakao (Getty Images, Jan Sochor)

Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.

Międzynarodowe badania, w których uczestniczyli naukowcy z University of Oxford oraz innych uczelni, wskazują na ryzyko dla upraw kakao związane z klimatem. Badania przeprowadzono w Brazylii, Ghanie i Indonezji, które odpowiadają za 33 proc. światowej produkcji kakao. Wyniki sugerują, że zwiększenie zapylania może podnieść plony o 20 proc.

Cytowany przez Polską Agencję Prasową dr Acheampong Atta-Boateng z Oxfordu podkreśla, że kakao jest zapylane przez małe owady, a obecny poziom zapylania jest niewystarczający. W regionach o wyższych temperaturach plony są niższe o 20-31 proc., co pokazuje wrażliwość upraw na zmiany klimatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". W Polsce temat kontrowersyjny. Na Grenlandii integralna część kultury

Zrównoważone praktyki rolnicze

Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.

Dr Tonya Lander z Oxfordu zaznacza, że zrównoważone metody mogą poprawić plony bez konieczności rozbudowy plantacji. Przyjęcie technik skoncentrowanych na bioróżnorodności może zwiększyć produkcję i zapewnić rolnikom stabilne dochody.

Dr Tom Wanger z Westlake University podkreśla, że rosnący popyt na kakao prowadzi do ekspansji plantacji kosztem bioróżnorodności. Badania pokazują, że zapylanie może być kluczowym elementem w tworzeniu odpornych na zmiany klimatu systemów rolniczych, co jest niezbędne dla długoterminowego zrównoważenia ekologicznego i finansowego.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Burze i silne deszcze. Ostrzeżenia dla 10 województw
Pogoda we Wrocławiu. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Wiosenna aura, przelotny deszcz i przejaśnienia
Pogoda w Warszawie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Przyjemnie ciepło i pogodnie przez cały dzień
Pogoda w Szczecinie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Przelotny deszcz i rozpogodzenia po południu
Pogoda w Rzeszowie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Słoneczny dzień i idealna aura na wiosenne spacery
Pogoda w Poznaniu. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Wiosenny dzień z umiarkowanym zachmurzeniem
Pogoda w Opolu. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Przyjemne wiosenne temperatury i brak opadów
Pogoda w Olsztynie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Odpowiedni dzień na wiosenne aktywności
Pogoda w Łodzi. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Przewaga chmur i umiarkowana temperatura
Pogoda w Lublinie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Pogoda będzie sprzyjać spacerom i aktywnościom
Pogoda w Krakowie. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Pogoda zachęci do spacerów
Pogoda w Kielcach. Prognoza na sobotę, 19 kwietnia 2025. Będzie ciepło, pogodnie i bez opadów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić