Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Globalna produkcja kakao zagrożona. Wskazano przyczynę

0

Zmiany klimatyczne stanowią poważne zagrożenie dla globalnej produkcji kakao, ale ręczne zapylanie może być jednym z rozwiązań – ostrzega "Communications Earth & Environment".

Globalna produkcja kakao zagrożona. Wskazano przyczynę
Zmiany klimatu zagrażają produkcji kakao (Getty Images, Jan Sochor)

Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję kakao, co stanowi wyzwanie dla milionów drobnych rolników w tropikach. Kakao, kluczowy surowiec dla przemysłu czekoladowego, generuje rocznie ponad 100 miliardów dolarów. Rosnący popyt prowadzi do ekspansji plantacji, co niestety bardzo często odbywa się kosztem bioróżnorodności.

Międzynarodowe badania, w których uczestniczyli naukowcy z University of Oxford oraz innych uczelni, wskazują na ryzyko dla upraw kakao związane z klimatem. Badania przeprowadzono w Brazylii, Ghanie i Indonezji, które odpowiadają za 33 proc. światowej produkcji kakao. Wyniki sugerują, że zwiększenie zapylania może podnieść plony o 20 proc.

Cytowany przez Polską Agencję Prasową dr Acheampong Atta-Boateng z Oxfordu podkreśla, że kakao jest zapylane przez małe owady, a obecny poziom zapylania jest niewystarczający. W regionach o wyższych temperaturach plony są niższe o 20-31 proc., co pokazuje wrażliwość upraw na zmiany klimatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". W Polsce temat kontrowersyjny. Na Grenlandii integralna część kultury

Zrównoważone praktyki rolnicze

Aby wspierać produkcję kakao, naukowcy zalecają stosowanie określonych praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej, zachowanie materii organicznej gleby i ograniczenie chemikaliów. Te metody nie tylko zwiększają liczebność owadów zapylających, ale także pomagają regulować temperatury i poprawiać zdrowie gleby.

Dr Tonya Lander z Oxfordu zaznacza, że zrównoważone metody mogą poprawić plony bez konieczności rozbudowy plantacji. Przyjęcie technik skoncentrowanych na bioróżnorodności może zwiększyć produkcję i zapewnić rolnikom stabilne dochody.

Dr Tom Wanger z Westlake University podkreśla, że rosnący popyt na kakao prowadzi do ekspansji plantacji kosztem bioróżnorodności. Badania pokazują, że zapylanie może być kluczowym elementem w tworzeniu odpornych na zmiany klimatu systemów rolniczych, co jest niezbędne dla długoterminowego zrównoważenia ekologicznego i finansowego.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ekstremalne mrozy w Litworowym Kotle. Rekordowe spadki temperatury
Drzewa się "gotują". Leśnik mówi, co to oznacza. "Polska stepowieje"
Pogoda w Opolu. Prognoza na piątek 21 lutego 2025. Idealna aura na spacer
Pogoda oszaleje w Wielkiej Brytanii. Będzie cieplej niż w Grecji
Pogoda we Wrocławiu. Prognoza na piątek, 21 lutego 2025. Idealna na spacer
Pogoda w Warszawie. Prognoza na piątek, 21 lutego 2025. Spokojny dzień pełen ciepła
Pogoda w Szczecinie. Prognoza na piątek, 21 lutego. Przyjemna zima na Pomorzu Zachodnim
Pogoda w Rzeszowie. Prognoza na piątek, 21 lutego
Pogoda w Poznaniu. Prognoza na piątek, 21 lutego 2025. Ciepło i lekko pochmurno
Pogoda w Olsztynie. Prognoza na piątek, 21 lutego. Pochmurny początek weekendu
Pogoda w Łodzi. Prognoza na piątek, 21 lutego 2025. Spokojnie i chłodno
Pogoda w Lublinie. Prognoza na piątek, 21 lutego. Przejściowo pochmurno, bez opadów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić